1. Naar de navigatie
  2. Naar de content

Trage stofwisseling

Een trage stofwisseling kent verschillende medische oorzaken. Daarnaast kan het worden veroorzaakt door hongerdiëten of onregelmatig eten.

Een trage stofwisseling door een dieet? Ja, dat kan: het lichaam reageert op een hongerdieet door over te schakelen op een lage verbranding, een soort van ‘waakvlam’. Dit overlevingsmechanisme is biologisch gezien erg nuttig. In tijden van echte hongersnood wordt op deze manier van het weinige voedsel dat binnenkomt zo veel mogelijk opgeslagen als vetreserve.

Het jojo-effect

Wanneer u na een hongerdieet weer normaal gaat eten heeft u nog steeds een lagere verbranding. Daardoor eet u meer dan u verbrandt en komt u snel weer aan: het jojo-effect. Ook heeft u tijdens het dieet honger, wat het moeilijk maakt om vol te houden. Zondigen heeft vanwege de lage verbranding meteen gevolgen.

Onregelmatig eten

Ook onregelmatig eten kan een trage stofwisseling veroorzaken. Veel mensen, vooral mannen, hebben de neiging om te ontbijten en de rest van de dag niets te eten. 's Avonds eten zij een forse maaltijd, waardoor de verbranding overdag flink daalt. Ook wordt de avondmaaltijd maar ten dele verbruikt: de rest wordt opgeslagen als vetreserve.

Onze stofwisselingstherapie

De stofwisselingstherapie van de Praktijk voor persoonlijke vitaliteit is ook geschikt voor mensen met een trage stofwisseling. Doordat u ieder uur eet, blijft uw bloedsuikerspiegel min of meer stabiel. Dit stimuleert de stofwisseling. Ook zorgt de stabiele suikerspiegel ervoor dat u geen hongergevoel heeft. Toch vermindert uw calorie-inname flink.

 

 

Producten van het VP3-voedingsprogramma

 

 

Gezonde voeding van VP3

De Praktijk voor persoonlijke vitaliteit maakt gebruik van voedingsproducten uit het VP3-voedingsprogramma. Dit programma is ontwikkeld door artsen in een kuuroord in Zwitserland. De producten bevatten een gezonde, volledige voeding met álle noodzakelijke voedselgroepen: eiwitten, vetten en koolhydraten. In de VP3-maaltijden worden uitsluitend producten verwerkt van de gecontroleerde biologische teelt.